Kuchnia włoska cieszy się uznaniem wielu Polaków. Tak duża popularność to zasługa doskonałego smaku i aromatu połączonych z przystępnymi cenami. Średni koszt włoskiego dania mieści się w granicach 30 zł. Będzie jeszcze taniej, jeśli zdecydujesz się przyrządzić jedzenie samodzielnie. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów.
Nawet 54% Polaków zamawia dania kuchni włoskiej – tak wynika z raportu przygotowanego przez serwis gastronomiczny PizzaPortal.pl. To bardzo dobry wynik, który widoczny jest nie tylko w przypadku zamówień składanych online. Lokale takie jak Corleone w Toruniu również nie narzekają na brak gości. Nie musisz jednak wcale wychodzić z domu, by poczuć się jak we Włoszech – wystarczy, że skorzystasz z poniższych przepisów.
-
Sałatka caprese
To prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie tania sałatka. Składa się z zaledwie trzech produktów.
Składniki:
- 2 pomidory
- 125 g sera mozzarella w kulce
- garść liści bazylii
- szczypta suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Układaj warzywa naprzemiennie z serem. Na każdym kawałku sera połóż listek bazylii. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Posól do smaku tuż przed podaniem.
-
Spaghetti bolognese
To jedno z najbardziej klasycznych włoskich dań, które możesz zamówić m.in. w lokalu Corleone w Toruniu.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 500 g makaronu spaghetti
- 150 g boczku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 puszka obranych pomidorów
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 marchewka
- tarty parmezan
- 1 szklanka gorącego bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Boczek pokrój w kostkę, a następnie wytop tłuszcz na patelni. Przesuń na bok i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj startą marchewkę i posiekany seler naciowy. Po obsmażeniu przełóż całość do garnka. Na patelni podsmaż mięso, a następnie umieść je w garnku z warzywami. Dodaj gorący bulion i koncentrat pomidorowy,. a po chwili także pomidory z puszki. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszaj. Po ok. 60 minutach dodaj mleko.
Gdy sos będzie niemal gotowy, ugotuj makaron spaghetti. Połącz go z sosem bolońskim. Całość posyp tartym parmezanem.
-
Spaghetti aglio e olio
To chyba jedno z najszybszych i najprostszych dań kuchni włoskiej. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a sama potrawa zachwyca doskonałym smakiem.
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- suszona papryczka chili
- tarty parmezan
Ugotuj makaron. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaj posiekaną papryczkę. Całość przełóż do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem i natką pietruszki.
To zaledwie kilka przepisów na szybkie, nieskomplikowane i niskobudżetowe dania kuchni włoskiej. Możesz przygotować je samodzielnie lub – jeśli nie masz czasu – zamówić online. Sprawdź, które z nich najbardziej przypadnie Ci do gustu.