Kuchnia włoska cieszy się uznaniem wielu Polaków. Tak duża popularność to zasługa doskonałego smaku i aromatu połączonych z przystępnymi cenami. Średni koszt włoskiego dania mieści się w granicach 30 zł. Będzie jeszcze taniej, jeśli zdecydujesz się przyrządzić jedzenie samodzielnie. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów.

Nawet 54% Polaków zamawia dania kuchni włoskiej – tak wynika z raportu przygotowanego przez serwis gastronomiczny PizzaPortal.pl. To bardzo dobry wynik, który widoczny jest nie tylko w przypadku zamówień składanych online. Lokale takie jak Corleone w Toruniu również nie narzekają na brak gości. Nie musisz jednak wcale wychodzić z domu, by poczuć się jak we Włoszech – wystarczy, że skorzystasz z poniższych przepisów.

  • Sałatka caprese

To prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie tania sałatka. Składa się z zaledwie trzech produktów.

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 125 g sera mozzarella w kulce
  • garść liści bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Układaj warzywa naprzemiennie z serem. Na każdym kawałku sera połóż listek bazylii. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Posól do smaku tuż przed podaniem.

  • Spaghetti bolognese

To jedno z najbardziej klasycznych włoskich dań, które możesz zamówić m.in. w lokalu Corleone w Toruniu.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • tarty parmezan
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Boczek pokrój w kostkę, a następnie wytop tłuszcz na patelni. Przesuń na bok i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj startą marchewkę i posiekany seler naciowy. Po obsmażeniu przełóż całość do garnka. Na patelni podsmaż mięso, a następnie umieść je w garnku z warzywami. Dodaj gorący bulion i koncentrat pomidorowy,. a po chwili także pomidory z puszki. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszaj. Po ok. 60 minutach dodaj mleko.

Gdy sos będzie niemal gotowy, ugotuj makaron spaghetti. Połącz go z sosem bolońskim. Całość posyp tartym parmezanem.

  • Spaghetti aglio e olio

To chyba jedno z najszybszych i najprostszych dań kuchni włoskiej. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a sama potrawa zachwyca doskonałym smakiem.

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • suszona papryczka chili
  • tarty parmezan

Ugotuj makaron. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaj posiekaną papryczkę. Całość przełóż do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem i natką pietruszki.

To zaledwie kilka przepisów na szybkie, nieskomplikowane i niskobudżetowe dania kuchni włoskiej. Możesz przygotować je samodzielnie lub – jeśli nie masz czasu – zamówić online. Sprawdź, które z nich najbardziej przypadnie Ci do gustu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here