Do czego służy pakowarka próżniowa

Pakowanie próżniowe najczęściej kojarzy się nam z żywnością. I słusznie, pakowarki próżniowe to jedno z podstawowych urządzeń będących na wyposażeniu lokali gastronomicznych. Jakie korzyści daje pakowanie próżniowe, co oprócz żywności warto i można pakować próżniowo, czy pakowarka sprawdzi się w domu? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć poniżej.

  1. Do czego służy pakowanie próżniowe?
  2. Co oprócz żywności można i warto pakować próżniowo?
  3. Czy pakowanie próżniowe jest zdrowe?
  4. Zalety i wady pakowania próżniowego

Do czego służy pakowanie próżniowe?

Przede wszystkim do zachowania dłuższego okresu przydatności pakowanej w ten sposób żywności. Tlen, który dla nas jest niezbędny, dla żywności jest szkodliwy i przyczynia się do szybszego jej psucia. Jeśli uda się ograniczyć jego ilość, produkt szczelnie zapakowany pozostanie świeży i zachowa swoje wartości odżywcze.

Niewielkich rozmiarów pakowarka próżniowa dobrze sprawdzi się każdym domu. Wszystko sprowadza się do odpowiedniego modelu, który wybierzemy. Dla osób, które kojarzą tego typu urządzenia jako wielkie i drogie, mamy dobrą wiadomość. Domowa pakowarka jest zbliżona rozmiarami do klasycznej kuchenki mikrofalowej i dostępna jest w cenie znacznie niższej niż kuchenki. Dla przykładu profesjonalna pakowarka komorowa to wydatek nawet kilku tysięcy złotych. Wersje domowe są bardzo estetyczne i proste w obsłudze co sprawia, że szybko znajdą stałe miejsce w naszej kuchni. Dla osób, które dużo gotują w domu, pakowarka próżniowa stanowić będzie cenne wsparcie nie tylko ze względu na dłuższe zachowanie świeżości potraw, ale również brak różnych, czasem nie do końca miłych zapachów w lodówce tak dobrze znanych każdemu z nas. Mięso, ser, owoce, warzywa, gotowe dania, wędzone ryby, pakować próżniowo można większość zawartości lodówki.

pakowanie próżniowe

Co oprócz żywności można i warto pakować próżniowo?

Być może wiele osób zdziwi fakt, iż pakowanie próżniowe można wykorzystać z powodzeniem do pakowania ubrań i pościeli. Jego głównym celem jest wówczas zmniejszenie ilości zajmowanej powierzchni głównie pościeli, ale również ochrona przed kurzem, molami czy roztoczami. Do pakowania ubrań i pościeli przeznaczone są specjalne worki z plastiku wyposażone w zawór. Po wypełnieniu ich ubraniami przez otwór w zaworze wkładamy rurę odkurzacza i odsysamy nadwyżkę powietrza. Następnie zakręcamy zawór i otrzymujemy worek o znacznie mniejszej objętości.

pakowanie próżniowe jest zdrowe

Czy pakowanie próżniowe jest zdrowe?

Tak, o ile zachowamy zdrowy rozsądek. Pakowarka próżniowa ma za zadanie wydłużyć przydatność produktów do spożycia, ale nie można też oczekiwać od niej cudów. Dla wszystkich zainteresowanych powstały specjalne normy co do czasu przechowywania zapakowanych próżniowo produktów. Przykładowo, o ile mięso zyska na przydatności 7 dni, o tyle już ser żółty będzie w pełni zdrowy nawet po 6-8 tygodniach. Poznając podstawowe zasady, łatwo zaplanować przyszłą zawartość lodówki z uwzględnieniem pakowanych produktów.

Zalety i wady pakowania próżniowego

Zalety i wady pakowania próżniowego

Jak w przypadku każdego urządzenia tak i w przypadku pakowarek warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie zalety i wady posiada?

Listę zalet otwiera z pewnością wydłużenie okresu przydatności pakowanej żywności. W dobie wysokich cen oraz mody na „zero waste”, czyli niewyrzucania jedzenia jest to kluczowy argument za pakowarką.

Drugą zaletą jest utrzymanie miłego zapachu w lodówce. Pakowana żywność nie wydziela mieszających się zapachów, dzięki czemu nie ma obaw, że wędzona ryba przeniesie swój zapach na leżący obok żółty ser.

Trzecią zaletą jest higieniczność, która sprzyja utrzymaniu porządku w lodówce bez obaw, że coś nam się wyleje.

Pakowana żywność świetnie sprawdzi, jeśli zabieramy ze sobą posiłki na wynos, zarówno do pracy, jak i jak na wycieczkę.

Pora na wady. Ich lista sprowadza się tak naprawdę do dwóch punktów. Pierwszy to cena urządzania. Wydatek kilkuset złotych jest niezbędny, aby cieszyć się możliwościami próżniowego pakowania. Oprócz pakowarki musimy zaopatrzyć się w pojemniki i torebki. Drugą z wad, na które musimy zwrócić uwagę to pozostające po nim odpady plastikowe. Każda torebka i folia, którą zdejmiemy musi trafić do stosownego kosza zgodnie z zasadami segregacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here