Potas jest minerałem, ważnym dla naszych komórkach. Pomaga w nerwach i prawidłowej pracy mięśni. Pozwala również sercu pracować w stałym tempie. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka ilość może być niebezpieczna.

Potas w diecie.

Możesz kontrolować ilość potasu w diecie, jeśli będziesz świadomy, jakie produkty są w bogate w ten składnik odżywczy. Dobrym źródłem potasu są: banany, awokado, orzechy, takie jak migdały i orzeszki ziemne, owoce cytrusowe, liściaste, zielone warzywa, mleko i ziemniaki. Należy pamiętać, że niektóre rodzaje obróbki cieplnej, jak gotowanie, może w pewnym sensie zniszczyć potas.

Dlaczego warto brać potas?

Najlepiej dostarczać potas naturalnie. Niestety dieta może nie dostarczać prawidłowej ilości tego minerału. Wówczas będą potrzebne suplementy. Niskie stężenie potasu wiąże się z ryzykiem wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi, chorób serca, udaru, zapalenia stawów, raka, chorób układu trawiennego i bezpłodności. Lekarz może zalecić ulepszoną dietę lub właściwe suplementy, aby zapobiegać lub niektóre z tych problemów. Niedobory częściej zdarzają się u osób, które zażywają niektóre leki, takie jak moczopędne i określone pigułki antykoncepcyjne; wykonują wymagające fizyczne zadania; są sportowcami; posiadają problemy zdrowotne, wpływające na wchłanianie pokarmowe, jak choroba Leśniowskiego-Crohna; mają zaburzenia odżywiania; palą; nadużywają alkoholu lub narkotyków.

Odpowiednia ilość potasu.

Pokarmy, które zawierają co najmniej 350 mg potasu, są dobrym źródło potasu i mają niską zawartość sodu, co zmniejsza ryzyko nadciśnienia i udaru mózgu.

DIAPAZON

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here