Lubimy smaczne potrawy. Smaku naszemu jedzeniu dodają przyprawy. Warto korzystać z nich mądrze, tak aby nasze danie było smaczne i jednocześnie zdrowe. Podstawową przyprawą w każdej kuchni jest sól. Jest ona nam potrzebna do życia, lecz ludzie w dzisiejszych czasach spożywają jej zdecydowanie za dużo. Jest to niezbyt zdrowe. Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, przez co jesteśmy jakby opuchnięci, co niekorzystanie wpływa na nasz wygląd, ale i na samopoczucie. Zatrzymując wodę w organizmie możemy również nabawić się cellulitu. Chyba nikt z nas by tego nie chciał. Poza tym nadmiar soli zaburza równowagę osmotyczną w organizmie, co niekorzystnie wpływa na jego funkcjonowanie, a nasze samopoczucie. Najwięcej soli spożywamy jedząc słone przekąski i stołując się w fast-foodach. Powinniśmy to zdecydowanie ograniczyć. Nasz organizm podziękuje nam za to lepszym wyglądem i samopoczuciem. Poza omijaniem fast-foodów i jedzeniem słonych przekąsek również warto zwrócić na zawartość soli w naszych posiłkach. Nawet gdy sami je sobie przygotowujemy. A nawet przede wszystkim wtedy. Gdy sami gotujemy doskonale wiemy jakich produktów używamy do sporządzenia naszego posiłku. Możemy więc wybrać jak najlepsze rozwiązania dla naszego zdrowia. Jeśli lubimy słone potrawy nie musimy sobie ich całkowicie odmawiać. Zatem czym zastąpić sól? Gdy planujemy zmienić nasze nawyki żywieniowe na zdrowsze zacznijmy od zmiany zwykłej białej soli kuchennej na sól himalajską, morską, bądź naszą rodzimą sól kłodawską. Zawierają one znacznie więcej minerałów i pozwolą nam uzupełnić ich braki w organizmie. Najlepsze będą sól himalajska i sól kłodawska. Mają one różowe zabarwienie, co świadczy właśnie o wysokiej ilości składników mineralnych. Kolor zawdzięczają przede wszystkim tlenkom żelaza. Pierwiastki zawarte w tych solach mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pozwolą również uzupełnić braki magnezu w organizmie, z czym wielu ludzi ma dzisiaj problem. Oczywiście mimo tych dobroczynnych właściwości z tymi solami również nie przesadzajmy. Używajmy ich do potraw tylko wtedy, gdy potrzebujemy dodać im ulubionego słonego smaku.