Koniak to wykwintny alkohol, który powinno się podawać w odpowiedni sposób – tylko wtedy można wydobyć z niego wszystkie unikalne walory smakowe. Jak serwować ten trunek? Na co zwrócić uwagę, wybierając kieliszki do koniaku? Oto wszystko, co musisz wiedzieć, by móc delektować się wyjątkowym smakiem tego szlachetnego alkoholu.
Koniak to rodzaj brandy, czyli wysokoprocentowego wina, nazywanego w Polsce również winiakiem. Oryginalny koniak pochodzi z konkretnej części Francji – wytwarzany jest w regionie Charente. Kraina ta rozciąga się wokół miasta Cognac, które znajduje się w południowo-zachodniej części kraju. Właśnie od nazwy tego miasta utworzona została nazwa alkoholu. Koniak wytwarzany jest ze szczepów wyselekcjonowanych gatunków winogron – ugni blanc, folle blanche i colombard. Owoce zbierane są w październiku, a otrzymany z nich moszcz poddawany jest procesowi fermentacji. Następnym etapem produkcji jest podwójna destylacja. Otrzymany w jej wyniku destylat dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum dwa lata. Proces produkcji wieńczy kupażowanie, czyli łączenie trunków z różnych beczek.
Jak podawać koniak?
Koniak to alkohol, który warto spożywać bez pośpiechu, delektując się nim. Tylko w ten sposób można wyczuć wszystkie smakowe niuanse skrywane przez ten szlachetny trunek. Ważny jest również wybór odpowiednich kieliszków. Alkohol tego typu najlepiej serwować w kieliszkach z pękatą czaszą, która delikatnie zwęża się ku górze – taki kształt pozwala skuteczniej wydobyć głęboko skrywane nuty zapachowe. Warto sięgnąć po naczynia z krótką nóżką – taka konstrukcja pozwala ogrzać czaszę dłonią, co przyspiesza uwalnianie charakterystycznego, zniewalającego aromatu.
Szeroki wybór kieliszków do koniaków dostępny jest w ofercie KROSNO: https://krosno.com.pl/produkty/kieliszki/kieliszki-do-koniaku-i-brandy. W sklepie internetowym dostępne są zarówno mniejsze modele o pojemności 100 ml, jak i większa, mogące pomieścić nawet 550 ml trunku. Elegancki design i przemyślany kształt sprawia, że kieliszki przypadną do gustu wszystkim koneserom piękna. Naczynia KROSNO wykonane są z przejrzystego szkła Crystalline, które pozwala docenić głęboką barwę trunku. Dzięki temu degustacji oprócz wrażeń smakowych i zapachowych towarzyszą również doznania wizualne. Co więcej, szkło Crystalline jest odporne na matowienie i zarysowania, a wykonanie z niego kieliszki do koniaku mogą służyć latami!
Artykuł sponsorowany.