Tort Praga jest zdecydowanie jednym z najbardziej słynnych deserów na świecie. I, jak to najczęściej dzieje się z wieloma popularnymi przysmakami, w tym tymi serwowanymi na słodko, jego przepis ma mnóstwo interpretacji. Dziś podamy jednak przepis tradycyjny. Wszystkie produkty do wykonania tortu znajdziesz w każdym sklepie, a proces przygotowania sprawi Ci mnóstwo przyjemności. Jednak najpierw wyjaśnimy, kiedy i dlaczego tort Praga stał się tak popularny.
Tort Praga: historia
Dość popularna jest opinia, zgodnie z którą przepis tortu Praga został wymyślony w Czechach. W rzeczywistości jednak nazwa ciasta pochodzi od moskiewskiej restauracji Praga, w której od 1969 roku na stanowisku głównego cukiernika pracował autor przepisu – Władimir Guralnik. Przebywszy długą drogę od pomocnika do mistrza cukiernika, w 1969 roku stanął na czele zakładu.
Tort, pyszny i niepodobny do innych serwowanych w ZSRR, szybko zdobył popularność wśród klientów restauracji, po czym został mu przyznany standard GOST, co umożliwiło produkcję ciasta na masową skalę.
Patrząc na gotowy tort Praga można pomyśleć, że ma wiele wspólnego ze słynnym wiedeńskim Sacherem, jednak jeśli poczęstujesz się tym ciastem, na pewno posmakujesz, jak jest wyjątkowe. Przede wszystkim, Pragę wyróżnia oryginalny krem maślany, podczas gdy Sacher jest suchym tortem i przygotowuje się go bez kremu.
Proces wypiekania tortu Praga wymaga czasu i sprawności w sztuce cukierniczej, a więc jeśli chcesz delektować się tym wspaniałym deserem, a nie masz czasu na jego samodzielne przyrządzenie, warto skorzystać z prostego rozwiązania: możesz złożyć zamówienie na stronie tortynabema.pl. To w wyjątkowej wrocławskiej Tortowni na Bema utalentowani cukiernicy wypiekają tort Praga na podstawie tradycyjnego przepisu, z dokładnie dobranych składników i w idealnych do uzyskania rozkosznego czekoladowego smaku warunkach.
Tort Praga: klasyczny przepis
Czego będziesz potrzebować do wypiekania tortu Praga? Oto lista podstawowych składników:
Ciasto:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 10 g masła roztopionego i wystudzonego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 żółtko
- ok. 7 ml wody
- 45 g słodzonego mleka skondensowanego
- 65 g masła
- 3 g kakao
Polewa czekoladowa:
- odpowiednia ilość czekolady do pokrycia
Teraz zapoznaj się z krótką instrukcją, dzięki której będziesz mógł szybko przygotować i ozdobić przepyszny tort czekoladowy prosto w swojej kuchni.
Zacznij od wyrobienia ciasta. Najpierw oddziel żółtka jaj od białek. Następnie żółtka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej masy. Z koeli białka należy ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać masę żółtkową. Dalej dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie je mieszając. Dodaj wystudzone masło i ponownie wszystko delikatnie wymieszaj. Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy. Piecz w 180 °C przez ok. 25 minut.
Teraz możesz zabrać się za robienie kremu. Żółtko podgrzej z wodą i mlekiem skondensowanym, gotuj chwilę, aż składniki zaczną gęstnieć, potem ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając po łyżce przestudzonej mieszaniny, cały czas miksując. To prawie wszystko, pozostaje dodać kakao do kremu.
Wystudzone biszkopty przekrój na trzy części i każdą posmaruj kremem, układając warstwy jedna na jednej. Wierzch i boki tortu Praga, według oryginalnego przepisu, należy polać czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Życzymy Ci mile spędzonego czasu i udanego przygotowania słynnego tortu Praga!