Produkty zawierające gluten

Uczulenia, alergie, choroby – to wszystko przeszkadza nam w spożywaniu produktów, które znamy i lubimy. O ile chodziłoby o coś nie zdrowego łatwiej byłoby to zrozumieć. Jeśli jednak słyszymy dookoła by wybierać produkty pełnoziarniste bo są dla nas dobre, z pełnego przemiału to jest nam ciężej. Dla innych są zalecane a dla nas niektóre z nich zakazane. Mowa tutaj o produktach zawierających gluten. Jest ich naprawdę długa lista. W pierwszym momencie po diagnozie możemy czuć się zagubieni. Wydaje się, że tak mało produktów możemy bezpiecznie spożywać, zastanawiamy się ciągle co zawiera gluten, co jest zakazane w naszej diecie?
Przede wszystkim są jest to żywność zawierające pszenicę, żyto, jęczmień. Są one często dodawane to różnych potraw dlatego musimy czytać uważnie skład lub pytać w restauracjach o potrawy bezglutenowe. Najbezpieczniejsze produkty to te, które mają znak przekreślonego kłosa na opakowaniu. Zobowiązuje on przedsiębiorcę do kontrolowania swoich produktów pod względem zawartości glutenu. Musimy pamiętać, że poza glutenem występującym w danym produkcie, możemy się natknąć np. na mąkę kukurydzianą, która z natury jest bezglutenowa ale w procesie produkcji została zanieczyszczona. Dlatego należy czytać uważnie etykiety, czy jest tam informacja o możliwym występowaniu śladowych ilości glutenu. Produkty, na które musimy uważać to konserwy, zupy gotowe, panierki do mięs, płatki musli, pieczywo, wędliny itp. Na szczęście mamy możliwość kupienia tych rzeczy w wersji bezglutenowej.

http://www.chilimy.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here