Kasza gryczana to jedna z najlepszych kasz. Ma ona w sobie dużo błonnika i dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Nie dostarcza ona tylko pustych kalorii, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Kasza gryczana ma ciekawy, delikatnie orzechowy smak, dlatego jest świetna dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kaszami.
Kasza gryczana świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych, zwłaszcza mięsny. Idealnie pasuje zarówno do piersi z kurczaka, schabowych a nawet ryby. Do tego warzywne dodatki k obiad mamy gotowy. Idealnie komponuje się także z gulaszem. Kasza gryczana z powodzeniem może zastąpić ziemniaki w diecie, jeżeli chcemy ograniczyć spożycie węglowodanów. Kasza gryczana świetnie nadają się dla osób na diecie.
Kasza gryczana może również stanowić podstawę posiłku. Jest bardzo smaczna w połączeniu z warzywami na patelnię, a także z kiełkami. Warto do takiego dania dodać również siemię lniane czy nasiona, chociażby słonecznika, co podbije jego walory smakowe. Kasza gryczana świetnie smakuje z sosem, pomidorowym, słodko-kwaśnym czy chilli.
Że względu na swój delikatnie orzechowy smak sprawdzi się również w daniach na słodko. Z powodzeniem można ją zblendować na masę i dodać do placuszków smażonych na patelni.
Ale jak ugotować kasze gryczaną?
Kaszę gryczaną gotujemy w rondelku lub w garnku na małym ogniu przez piętnaście minut. Są dwie szkoły gotowania kaszy gryczanej.
1. Do garnka nalewamy wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy woreczek z kaszą i gotujemy na małym ogniu przez piętnaście minut, aż kasza gryczana napęcznieje odpowiednio i zmięknie.
Drugi sposób na ugotowanie kaszy gryczanej to gotowanie bez woreczka. Na początek dajemy do rondelka dowolny olej, aby kasza się nie przypaliła i aby było nam potem łatwiej umyć rondelek. Dolewamy wodę i wsypujemy kaszę. Wody powinno być ok 1 centymetr nad kaszą. Gotujemy na małym ogniu aż kasza pochłonie całą wodę i napęcznieje oraz stanie się miękka. Całość solimy.