Blender jest jednym z podstawowych sprzętów kuchennych. Z jego pomocą można przygotować orzeźwiające koktajle, pożywne zupy o kremowej konsystencji i wyśmienite desery – również w zdrowej wersji. Jak wybrać blender, który posłuży przez długi czas?
Jakie blendery znajdziemy na rynku?
Wielu kucharzy nie wyobraża sobie funkcjonowania w kuchni bez porządnego blendera. Jest to urządzenie, które nie zajmuje dużo miejsca, a może znacznie usprawnić i ułatwić przygotowywanie wielu potraw. Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy poznać kilka podstawowych funkcji i parametrów, które pozwolą określić nam, czy dany sprzęt spełnia nasze oczekiwania.
Na rynku znajdziemy dwa rodzaje blenderów:
- ręczne,
- kielichowe.
Blender ręczny zbudowany jest z wyprofilowanej rączki oraz ze specjalnej końcówki miksującej. Do blenderów ręcznych zwykle dołączane są idealnie dopasowane pojemniki służące do przygotowywania jedzenia. Jednak sprzęt jest kompatybilny również z innymi naczyniami – np. z miskami czy garnkami.
Blender kielichowy inaczej nazywany jest stacjonarnym. Jest to pojemny, najczęściej szklany kielich wyposażony w specjalne ostrza. Na dole znajduje się solidna podstawa, w której schowany jest cały mechanizm blendera (w tym silnik). Produkty spożywcze wystarczy umieścić w środku kielicha i zakryć dopasowaną pokrywą. Blendera nie trzeba trzymać – jak w przypadku modeli ręcznych. Aby rozpoczął pracę, należy uruchomić go odpowiednim przyciskiem.
Ręczny czy kielichowy?
Zarówno blendery ręczne, jak i kielichowe mają swoich zwolenników. Największą zaletą tych pierwszych jest mały rozmiar. Blendery ręczne są lekkie, poręczne i nie zajmują dużo miejsca w kuchni. Łatwo utrzymać je w idealnej czystości. Za pomocą blendera ręcznego można przygotowywać zupy krem, przeciery, sosy, pasty warzywne, zupki dla dzieci, koktajle i wiele innych potraw. Niestety urządzenie nie sprawdzi się do rozdrabniania twardych produktów. Minusem jest również konieczność trzymania go w ręce przez cały czas. W blendowanie twardszych produktów trzeba włożyć nieco siły. Moc blenderów ręcznych to od 170 do około 900 W.
Blender kielichowy poradzi sobie nawet z bardzo twardymi składnikami – które miksuje niezwykle dokładnie. Jest to stabilne urządzenie, którego nie trzeba trzymać podczas pracy. Noże rozdrabniające umieszczone są w kielichu, co zmniejsza prawdopodobieństwo skaleczenia się ostrzem. Blendery kielichowe są droższe niż modele ręczne. Zajmują też więcej miejsca w kuchni. Na rynku znajdziemy blendery kielichowe o mocy nawet 1700 W.
Gdzie kupić porządny blender?
Aby blender kuchenny posłużył przez długi czas, musi wyróżniać się doskonałą jakością. Warto postawić na model pochodzący od znanego i cenionego producenta.
Solidne blendery znaleźć można na stronie sklep.ronic.pl. W ofercie dostępne są modele ręczne i kielichowe wykonane z wysokogatunkowych komponentów. Jedną z propozycji sklepu jest innowacyjny blender molekularny WARTMANN, który potrafi rozdrobnić produkty do wielkości molekuły – czyli cząsteczki, której nie da się wyczuć. Urządzenie wyposażono w pojemny, kwadratowy kielich wykonany z całkowicie bezpiecznego, mocnego Tritanu, a także w wysokoobrotowe noże o laserowym, ząbkowanym szlifie.