Czym jest choroba hashimoto ?

Choroba Hashimoto jest co raz częściej w dzisiejszych czasach pojawiającą się chorobą autoimmunologiczną. Ściśle wiąże się ona z układem odpornościowym. Przyczyny zapadania na tę chorobę nie są do końca znane. Uczeni problemów z tarczycą szukają w czynnikach genetycznych oraz w stresie. Medycyna jednak nadal nie ma pewności, skąd bierze się ta choroba. Najogólniej mówiąc, w tarczycy zaczyna się tworzyć stan zapalny, który powoli zaczyna ją „zjadać”.

Najbardziej niebezpiecznym aspektem Hashimoto jest fakt, iż przez pierwszy kilka lat chorzy często nie mają pojęcia, że w ich organizmie dzieje się coś złego. Dzieje się tak, ponieważ choroba Hashimoto rozwija się powoli, nie dając żadnych objawów przez wiele lat. Dowiadujemy się o niej dopiero w momencie, gdy funkcja tarczycy jest poważnie upośledzona oraz ilość produkowanych przez nią hormonów jest znacząco niska. Wtedy po prostu zaczyna szwankować nam zdrowie.

Objawy na które warto zwrócić uwagę:

  • problem z zajściem w ciąże, częste poronienia 
  • zmiana obrazów miesiączek (stają się rzadsze, mniej obfite, nieregularne)
  • zawroty głowy
  • zaburzenia rytmu serca
  • bóle mięśni oraz bóle i sztywność stawów
  • trudności z oddychaniem
  • uczucie wiecznego braku powietrza, niezależne od wysiłku
  • ciągłe zmęczenie i senność
  • przybieranie na wadze
  • spadek nastroju, pogorszenie się samopoczucia psychicznego
  • większa nietolerancja na zimno

Wszystkie opisane powyżej objawy spowodowane są niedoczynnością tarczycy. Dochodzi do tego na skutek zniszczeń w obrębie tego gruczołu.

Obok genów i stresu choroby tarczycy mogą być wywoływane przez przebyte wcześniej choroby wirusowe. Ostatnio powstała też tak zwana „teoria alergiczna”. Zakłada ona, że niezdiagnozowana, utajona i nieleczona przez nas alergia może prowadzić właśnie do tego, że organizm zaczynie niszczyć swoje własne tkanki.

Dieta przy Hashimoto

Oprócz przyjmowania zaleconych przez lekarza leków ważne jest, aby uważać na swoją dietę. To co jemy na co dzień ma ogromny wpływ na przebieg choroby. Ważna będzie też jakość spożywanych produktów. Przy diecie Hashimoto muszą koniecznie znajdować się produkty bogate w goitrogeny, które to powszechnie nazywa się złodziejami jodu. Goitrogeny mają drogocenny wpływ na nasz układ odpornościowy, co spełnia bardzo istotną rolę u osób borykających się z Hashimoto.

Co warto jeść?

Należy spożywać przede wszystkim produkty bogate w błonnik. Choroba Hashimoto powoduje, że zmienia się działanie perystaltyki jelit. Jest ona w pewnym stopniu spowolniona, więc z tego właśnie powodu błonnik jest dla jelit najlepszym ratunkiem. Pobudza on nasze jelita do wzmożonej pracy oraz usuwa toksyny z organizmu. Tym samym sprawia, że dłużej czujemy się syci, co w efekcie ułatwia odchudzanie. U pacjentów, których dotknęła choroba Hashimoto błonnik powinien być spożywany nawet w porcji dwukrotnie wyższej niż wynosi dzienna dawka dla zdrowej osoby.

Gdzie zatem znajdziemy dużą ilość błonnika?

  • banany
  • jabłka
  • awokado
  • buraki
  • marchew
  • migdały
  • kiełki, produkty zbożowe
  • karczochy

Choroba Hashimoto odpowiednio leczona nie powinna nam znacząco utrudniać życia. Należy jednak cały czas być pod kontrolą lekarza specjalisty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here