W okresie zimy na naszych stołach powinna bardzo często gościć cykoria. Jest ona teraz nie tylko tania, ale przede wszystkim bardzo bogata w witaminy i składniki mineralne. Cykoria to warzywo, które zimą dostarczy nam dużych ilości witamin z grupy B, ale także witaminy C. Oprócz tego jedząc to warzywo wzbogacimy organizm w żelazo, mangan, magnez, cynk i fosfor. Swój lekko gorzki smak cykoria zawdzięcza laktukopirynie i laktucynie. Pobudzają one nasz apetyt, ale też poprawiają pracę wątroby. W sprzedaży znajdziemy kilka odmian cykorii. Jest wśród nich żółta, którą możemy dodawać do sałatek lub do przygotowywania zapiekanek. Znacznie delikatniejszym smakiem wyróżnia się cykoria endywia kędzierzawa, która najlepiej smakuje jako sałatka. Możemy też sięgnąć po cykorię czerwoną bardziej znaną pod nazwą radicchio. Z niej także możemy przygotować bardzo smaczne sałatki i przekąski. Jest ona niezwykle dekoracyjna, warto więc jej liście używać do dekorowania sałatek, przekąsek i przystawek. Możemy ją łączyć z innymi rodzajami cykorii.