najlepsze garnki

W każdej kuchni muszą znaleźć się garnki. Mniejsze, większe, z różnych tworzyw. Wybór garnków to wiele dylematów, a dobry garnek pomoże w codziennym gotowaniu. Garnki stale poddawane są niekorzystnym warunkom – kontakt z ogniem, tłuszczem – dlatego muszą być solidne i funkcjonalne. Warto też by były wygodne. Inwestycja w porządny zestaw garnków to gwarancja wieloletniego zadowolenia z poniesionych kosztów. Podobno rodzaj garnka wpływa również na ostateczny smak potraw, dlatego nie warto ryzykować. Wybór garnka nie może opierać się jedynie na wyglądzie zewnętrznym, choć i on jest dość ważny. Na rynku mamy szeroką ofertę garnków w różnych kolorach, które z łatwością możemy dobrać do wystroju naszej kuchni. Jednak trzeba pamiętać, że kolor i kształt to tylko jedna strona medalu, druga – ta ważniejsza – to pytanie o trwałość i jakość garnka. Garnek ma bezpośrednią styczność z potrawami, które przygotowujemy do spożycia, dlatego rodzaj garnka wpływa również na nasze zdrowie, które dla każdego przecież jest najważniejsze.

Garnek dobry, czyli jaki?

Dobry garnek to taki, w którym z łatwością przygotujemy różne potrawy, bez ryzyka, że nam się coś przypali. Aby osiągnąć taki efekt musimy przede wszystkim sprawdzić grubość dna i tworzywo z jakiego wykonane jest nasze naczynie.  Wielowarstwowe dno (zazwyczaj 3-6 warstw) gwarantuje dobre przewodzenie ciepła, które rozprowadzane jest równomiernie po całej powierzchni dna, przez co eliminuje się ryzyko przypalenia gotujących się potraw. Dobrej jakości, najlepsze garnki wyposażone są we wskaźnik temperatury, który jest bardzo pomocny i ułatwia gotowanie. Istotny jest również ergonomiczny kształt rączek i uchwytów oraz wygodne pokrywki. Nie bez znaczenia jest również waga garnka – im cięższy tym lepiej.

dobre garnki sprawdzą się w każdej kuchni

Wybór garnków

Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków:

  1. czy można je myć w zmywarce
  2. do jakich kuchenek są przeznaczone i czy można ich używać na płytach indukcyjnych. Należy pamiętać, że na kuchenkach indukcyjnych konieczne jest używanie tylko garnków wykonanych z odpowiednich materiałów (np. stal, żelazo). A najprościej mówiąc takich, których dno przyciąga magnes. Naczynia takie oznaczone są odpowiednim znakiem, który informuje nas o możliwości stosowania ich na kuchenkach indukcyjnych. Znak ten przedstawia cewkę (zwój). Na pewno nie należy korzystać z naczyń szklanych, aluminiowych, ze stali nierdzewnej, ceramicznych oraz o wypukłym dnie czy na nóżkach.
  3. czy posiadają pokrywki. Najlepsze są te z możliwością odprowadzenia pary wodnej z wnętrza garnka podczas gotowania. Pokrywki mogą być szklane lub ze stali. Te drugie są lepsze z racji większej energooszczędności w czasie gotowania. Szkło pozwala nam bowiem podejrzeć, co się dzieje w garnku bez konieczności podnoszenia pokrywki. Konieczne jest jednak sprawdzenie czy szkło jest hartowane, a uchwyt pokrywki nie będzie się przegrzewał.
  4. tworzywo, z którego wykonano uchwyty. Dobry uchwyt nie może się nagrzewać i tu szczególnie polecane są te z tworzyw sztucznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here