Jeżeli mowa o najzdrowszej kuchni świata każdemu na myśl przyjdzie kuchnia śródziemnomorska, oparta na rybach, owocach morze, warzywach, owocach, ziołach i oliwie z oliwek z tym kojarzy się ta kuchnia. Jednak ten rodzaj kuchni nie ma tylko jednego znaczenia, istnieje podział na kuchnię południowo – europejską (Hiszpania, Francja, Włochy), wschodnio – śródziemnomorską ( Egipt, Syria, Izrael) oraz północnoafrykańską – Maroko. Każda z nich charakteryzuje się swoimi popisowymi daniami głównie związanymi z panującym klimatem i dostępem do produktów różnego rodzaju. Istnieje kilka bardzo popularnych i rozpoznawalnych dań, po których łatwo określić region. Feta, gyros, tzatziki, gdzie jak nie w Grecji, spaghetti i pizza, oczywiście, że Włochy, a ślimaki, trufle i croissanty z Francji, każdy byłby w stanie to określić. Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zróżnicowana ze względu na bardzo duży obszar jaki obejmuje i nie bez powodu jest okrzyknięta najzdrowszą kuchnią. Dania są tworzone tylko i wyłącznie ze świeżych produktów, zawierających bardzo dużą ilość korzystnych dla zdrowia składników, kuchnia jest niskokaloryczna, lekkostrawna i ma zbawienny wpływ na układ krążenia. Właśnie z tych powodów jest kuchnią bardzo cenioną przez wszystkich, oczywiście żeby poznać jej wszystkie zalety najlepiej wybrać się w jej rodzime strony. Nie można porównywać polskich dań kreowanych na śródziemnomorskie z tymi prawdziwymi, bo polska pizza nie ma porównania z tą oryginalną włoską. Dieta z terenów Morza Śródziemnego doskonale nadaje się dla osób dbających o zdrowie i figurę.

http://www.urzadzajmy.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNie umiem gotować?
Następny artykułProdukty na dietę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here