Grillowanie stało się nie zwykle modne. Niestety w naszym klimacie grillować możemy jedynie w ciepłych miesiącach roku. Co zrobić jeśli chcemy przygotować pyszne a także zdrowe potrawy z grilla w domu? Jaki sprzęt możemy wybrać?
Sprzętów do grillowania jest tak samo dużo jak grillów przenośnych (więcej na temat wyboru grilla znajdziesz w artykule Czym charakteryzuje się grill dla profesjonalistów?). Zależnie jaką masz kuchnie, kuchenkę i co chcesz przygotować, możesz wybrać najlepsze rozwiązanie dla siebie.
Patelnie grillowe
Jest to najprostsze i zazwyczaj najtańsze rozwiązanie .Przygotowywane na niej potrawy są smaczne i zdrowe, bez użycia tłuszczu. Zależnie od materiału z jakiego jest wykonana wyróżniamy patelnie:
- żeliwne – najbardziej trwałe w użytkowaniu, świetnie się nagrzewają i długo trzymają ciepło, są jednak najdroższe, można na nich przygotowywać dania na większość rodzajów kuchenek oraz w piekarniku
- stalowe – z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, tak jak w przypadku patelni żeliwnej, dobrze rozprowadzają ciepło i nadają się do piekarnika, jednak nagrzewają się znaczenie wolniej;
- aluminiowe – są znacznie tańsze niż żeliwne lub stalowe, jednak najmniej trwałe,podatne na przypalenia i odkształcenia, nie można również używać ich w piekarniku;
- patelnie z powłokami – niezależnie od materiału z jakiego została wykonana patelnia może posiadać wewnętrzna warstwę teflonową, ceramiczną lub tytanową.
To jaką patelnię wybrać będzie zależało przede wszystkim od częstości jej użytkowania, wygody, czy chcesz jej używać w piekarniku a w dużej mierze ile chcesz na nią wydać.
Płyty grillowego
Działają tak jak patelnia, jsąt jednak znacznie większe. Wykonane z żeliwa, mogą być pokryte z zewnątrz emalią. Można na nich bez trudu w szybki i łatwy sposób przygotować obiad dla całej rodziny lub poczęstunek dla gości na przyjęciu. W sklepach jest jeszcze szeroki wybór płyt grillowych elektrycznych, które stanowią już oddzielny element wyposażenia kuchni, są one jednak znacznie większe i droższe, wykorzystywane głównie w lokalach gastronomicznych.
Grill elektryczny
Innym rozwiązaniem jest kupienie do domu grilla elektrycznego. Jest ich kilka rodzajów, więc na pewno można znaleźć coś dla siebie.
- grill tradycyjny z rusztem – najbardziej wyglądem zbliżony do grillów przenośnych, jednak jego dużą wadą jest brak możliwości czyszczenia grzałki, na którą skapuje tłuszczu;
- grill z płytą – wygląda trochę jak duża patelnia do grillowania, wielką zaletą tego typu urządzeń jest nieprzywieranie jedzenia do powierzchni, która jest teflonu lub ceramiczna;
- grille stołowe – są mniejszą wersją grilla z płytą, dzięki niewielkim rozmiarom można ustawić je na stole przy gościach i nie tracić czasu w kuchni;
- grill raclette – jego nazwa pochodzi od tradycyjnego szwajcarskiego dania, dwupoziomowy z płytą grzejną na górze i specjalnymi patelenkami w formie łopatek, które umieszcza się poniżej, można na nich rozpuszczać ser lub grillować warzywa.
Grill elektryczny powinien posiadać osłonę, dzięki której dym nie rozejdzie się po całym mieszkaniu a tłuszcz nie będzie pryskał wokół. Na pewno warto mieć w domu jedno z tych rozwiązań, które pozwolą przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki.