Czy olej kokosowy jest dobry na odchudzanie?

Olej kokosowy jest bardzo dobry na odchudzanie. Z pewnością można go stosować na diecie bez obaw, że przybędą nam dodatkowe kilogramy. Olej kokosowy ma bardzo dużo wartości odżywczych oraz witamin. Jest to bowiem olej roślinny, który jest otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej i zazwyczaj jest wybielany. Można kupić go w słoiku i zazwyczaj przybiera postać białej substancji stałej, która pod wpływem temperatury rozpuszcza się do postaci płynnej i jest o zabarwieniu lekko żółtym. Olej kokosowy zawiera różne kwasy w tym kwas laurynowy. Olej ten ma bardzo niską temperaturę wrzenia i można powiedzieć, że bardzo szybko się topi, ponieważ już w okolicach od 20 do 30 stopni Celsjusza. Olej kokosowy ma także wiele zastosowań – można go używać nie tylko w kuchni lecz także jest dobrym środkiem poprawiającym urodę czyli znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce. Ponadto ma on dużo właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych, a co za tym idzie posiada też wiele wspólnego z odchudzaniem i leczeniem otyłości. Dla osób odchudzających olej kokosowy jest bardzo dobrą alternatywą dla innych olejów stosowanych w kuchni, między innymi dla olejów rzepakowych czy słonecznikowych, które odkładają się w naszym organizmie jako zbędna tkanka tłuszczowa i powodują choroby nadwagi oraz otyłości. Olej kokosowy ma tylko 121 kalorii w jednej łyżeczce stołowej i zawiera wiele kwasów tłuszczowych w tym kwasy nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone i tłuszcze trans. Zawiera również wiele cennych minerałów odżywczych takich jak wapń, żelazo i cynk oraz Witaminy: E oraz K. Czy olej kokosowy na odchudzanie? Możemy spotkać się z różnymi opiniami specjalistów w dziedzinie chorób otyłości i nadwagi. Zostało jednak udowodnione, że olej kokosowy, który dostaje się do organizmu, nie zostanie zamieniony w tkankę tłuszczową tylko zostanie wykorzystany od razu do produkcji energii, czyli do przyspieszenia tempa przemiany materii. Można powiedzieć, że po zjedzeniu posiłku smażonym na oleju kokosowym szybciej będziemy spalać zbędne kalorie. Jest to czynnik, który pozwala nam z łatwością stwierdzić, że olej kokosowy jest bardzo dobrym zamiennikiem oleju rzepakowego i słonecznikowego. O oleju kokosowym można powiedzieć też, że jest bardzo sycący i dlatego też sprzyja on odchudzaniu, ponieważ po zjedzeniu posiłku nie odczuwamy głodu i chęci podjadania. Olej kokosowy jest też dobry na choroby układu krążenia. W sklepach możemy znaleźć dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany. Czy więc one się różnią? Jeden z nich czyli olej kokosowy nierafinowany pachnie kokosem i jest on przetłaczany na zimno zachowując swoje naturalne właściwości. Jest on jednak dużo droższy od oleju rafinowanego i nie jest tak łatwo dostępny. Częściej kupowany przez nas to olej kokosowy rafinowany, ponieważ jest dużo tańszy i nie ma zapachu kokosa przez co może on lepiej smakować nam w potrawach (niektórym posmak kokosa w potrawach może bardzo przeszkadzać, dla innych może być to zaleta). Jest on jednak przetworzony chemicznie i jest pozbawiony wielu pozytywnych właściwości pod wpływem procesu tworzenia. Zdrowszym wyborem jest olej kokosowy nierafinowany.

http://www.muscular.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here