Temat kulinariów i tradycji z tym związanych nie ma granic, co dom to obyczaj, a co dopiero mowa o różnych zakątkach świata. Każdy naród ma swoje tradycji, ulubione smaki, składniki, których najczęściej używa się w kuchni. Jak wiadomo najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie i to w każdym kraju jest absolutnie normalne. Co różni każdy to jedynie to co zjada się na śniadanie, tutaj wachlarz możliwości jest bardzo szeroki. Co kraj to obyczaj, np.:
• Anglia : kiełbasa, bekon, jajka, fasola chleb
• Kuba: kawa słodzona z mlekiem i odrobiną soli i kubańskie tosty
• Maroko: różnego typu pieczywo z dżemem, serem i masłem
• Brazylia: wędliny, ser i pieczywo
• Włochy: rogalik i cappuccino
• Ameryka: pancakes z bekonem, jagodami i syropem klonowym
• Tajlandia: owsianka z wieprzowiną, kiełkami, wieprzowe jelita z mięsem, serca wieprzowe i kaszanki
Co dla jednego kraju jest przysmakiem, mieszkaniec innego nie wziął by do ust. Przede wszystkim śniadania te odróżnia ilość i kaloryczność, w jednych krajach rano zjada się mało, a w innych bardzo dużo i tłusto, aby mieć energię na cały dzień. Dużo zależy od kultury danego kraju co tam się jada i od tradycji przekazywanych w domu z pokolenia na pokolenie i co dostępne jest w danym kraju. Duży wpływ na zjadane przez człowieka śniadanie ma to w jakim klimacie żyje, czym się zajmuje i w jakim wieku jest, bo to decyduje jaką ilość kalorii powinien spożyć. Nie tylko to co się zjada się różni, ale także w jaki sposób się zjada, gdzie i z kim.

http://www.makemyplace.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here