Zdrowa włoska kuchnia w restauracji w Toruniu Stare Metropolis

,,Tutte le strade portano a Roma”, czyli wszystkie drogi prowadzą do Rzymu… nawet te kulinarne. Gdzie jak gdzie, ale w Polsce kuchnia włoska jest bardzo popularna. Niestety większość osób skupia się na pizzach oraz pastach, które kojarzą nam się z tłustym i ciężkostrawnym jedzeniem. Choć włoscy kucharze są naszą inspiracją, musimy jeszcze wiele się od nich nauczyć, żeby zacząć jeść jak oni. A przede wszystkim zrozumieć, że kuchnia Italii jest naprawdę zdrowa!

Zdrowa włoska kuchnia

,,Tutte le strade portano a Roma”, czyli wszystkie drogi prowadzą do Rzymu… nawet te kulinarne. Gdzie jak gdzie, ale w Polsce kuchnia włoska jest bardzo popularna. Niestety większość osób skupia się na pizzach oraz pastach, które kojarzą nam się z tłustym i ciężkostrawnym jedzeniem. Choć włoscy kucharze są naszą inspiracją, musimy jeszcze wiele się od nich nauczyć, żeby zacząć jeść jak oni. A przede wszystkim zrozumieć, że kuchnia Italii jest naprawdę zdrowa!

Tylko świeże składniki

Włosi bardzo pilnują jakości swoich potraw, dlatego na Półwyspie Apenińskim mamy do czynienia wyłącznie z kuchnią sezonową. Oznacza to, że menu jest podyktowane porą roku i aktualnie dostępnymi składnikami. Nie ma w nim miejsca na półprodukty ani inne ustępstwa. Każda potrawa jest przyrządzana ze świeżych warzyw i owoców.

Minimum składników, maksimum smaku

Według włoskich kucharzy dobre danie składa się z 4-6 składników. Zaskakujące, prawda? Filozofia kuchni Italii polega na wydobywaniu z tych kilku elementów ich esencji, a nie przytłoczeniu ich innymi dodatkami. Ponadto, takie potrawy nie wymagają długiego czasu przygotowania, co pozwala na dłuższą celebrację posiłku z przyjaciółmi. Nawet w restauracjach dania zaskakują swoją prostotą, ale też znakomitym smakiem.

Szybciej schudniesz, niż przytyjesz

Choć powszechnie uważa się, że kuchnia włoska jest ciężkostrawna, wcale tak nie jest. Po prostu my, Polacy, modyfikujemy przepisy według naszych przyzwyczajeń. Prawdziwa pasta włoska to makaron jedynie oblepiony lekkim sosem, a nie w nim pływający, jak u nas. W dodatku większość makaronów gotowana jest al dente, więc jest gorzej przyswajalna dla organizmu i nie odkłada się w postaci niechcianej tkanki. Pizza powinna być cienka i obsypana niewielką ilością składników oraz oprószona serem. Do posiłków tradycyjnie podaje się czerwone wino, które dobrze wpływa na trawienie. W związku z tym, prawdziwa włoska kuchnia naprawdę nie sprzyja przybieraniu na wadze, wręcz przeciwnie – o czym świadczą historie o spadku wagi turystów przybyłych prosto z Rzymu.

toruń

Zacznij korzystać z Włoch!

Jeśli do tej pory bałeś się wycieczki do Italii ze względu na dietę, Twoje wątpliwości powinny zostać rozwiane. Nawet dietetycy polecają kuchnię włoską – oczywiście w jej oryginalnym wydaniu. Co prawda na Półwysep Apeniński nie jest aż tak daleko, ale gdybyś nie mógł pozwolić sobie na kulinarną wyprawę do tego słonecznego państwa, zawsze możesz urządzać sobie włoskie dni w Polsce. Wystarczą do tego sprawdzone przepisy, najlepiej od włoskich kucharzy, i chęci. Na początek polecamy kilka wyjść do restauracji, aby poznać smak idealnie przyrządzonych potraw. Jeśli udasz się do lokalu we włoskim klimacie, masz gwarancję przeniesienia się na chwilę kilkaset tysięcy kilometrów dalej. W Toruniu na pochwałę zasługuje zdecydowanie Stare Metropolis (www.staremetropolis.pl), które serwuje naprawdę znakomite włoskie dania. Stosują się do najważniejszej zasady przyrządzania potraw tylko ze świeżych produktów, co da się wyczuć zamawiając nawet zwykłe spaghetti. Pasty przygotowywane są na miejscu, włącznie z produkcją ciasta. To idealne miejsce na spędzenie czasu z przyjaciółmi we włoskim stylu oraz nauczenie się smaków Italii. Przy okazji możecie wraz z bliskimi wypróbować włoską metodę biesiadowania, która polega na niespiesznym spożywaniu potraw i długich rozmowach. Slow life!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here