Właściwości lecznicze marchewki

Marchew jest warzywem wszystkim dobrze znanym, ale nie każdy wie jakie ma ona dobroczynne dla naszego organizmu właściwości. W skład marchwi w około dwu procentach wchodzą witaminy tj: witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, wapń, magnez, żelazo, cynk, sód, fosfor. Dużo ich, prawda? Każda z nich ma określone zadanie do wykonania w ludzkim organizmie. Bardzo popularny jest sok z marchwi, rożnego rodzaju sałatki i surówki lub po prostu marchew w swojej naturalnej postaci. Produkty na podstawie tego warzywa pomagają w zaburzeniach trawiennych u dzieci i niemowląt, zaś u dorosłych dają korzyści takie jak: wspomożenie przemiany materii, skuteczne działanie usuwające owsiki i glisty, a osobom zmagającym się z cukrzycom, miażdżycom czy zapaleniem dróg moczowych marchewka także pomoże. Dodatkowo marchew ma właściwości kosmetyczne, gdyż korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry. Olejek z nasion jest wykorzystywany w produkcji perfum, a wyciąg z tej rośliny jest składnikiem kremów. Pewnie nie wiedzieliście, że zwykła marchewka może mieć tak wiele cennych zastosowań. Warto po nią sięgać jak najczęściej, gdyż pomoże nam to w lepszym funkcjonowaniu, upiększy skórę i uchroni od wielu chorób.

http://www.odmien.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here