Trudno jest znaleźć osoby, które nie lubią podróży. Pociągają nas nowe miejsca, odmienne kultury i odkrywanie nieznanych smaków. To właśnie kuchnia stanowi jeden z najważniejszych i najbardziej docenianych wyróżników.
Kultura smaku
Podobno najbardziej smakują nam potrawy, które znamy z dzieciństwa. Smak zupy pomidorowej, czy pierogów przygotowanych przez babcię zostaje zakodowany gdzieś w odległych zakamarkach mózgu i kod ten sprawia, że żadna inna pomidorowa i żadne inne pierogi nie będą już tak smaczne. Utrwalony wzorzec to nie tylko swoisty archetyp, stanowi on też pomost między współczesnością a beztroską dziecięcych lat. Ten przykład pokazuje, jak ważną, choć często niedocenianą rolę odgrywa w naszym życiu smak. Nic więc dziwnego, że wracając z odległych wojaży, chcemy odtworzyć atmosferę czasu i miejsca, przygotowując potrawy charakterystyczne dla regionu, w którym przebywaliśmy.
Najlepszym przykładem odległej, nie tylko geograficznie kultury jest Orient. Kraina nieco magiczna i z całą pewnością tajemnicza. Nie znajdziemy tam wielu nawiązań do znanych nam tradycji i wzorców kulturowych. Egzotyczne jest wszystko, począwszy od pogody, przez ubiór, kulturę i mentalność mieszkańców, aż po aspekty kulinarne. Kuchnia orientalna jest trudna do scharakteryzowania jednym słowem, jeżeli rzeczywiście musielibyśmy wybrać pojedyncze hasło, to zapewne byłby to eklektyzm. Smaki są tu wyraziste, a zestawienia odważne. Połączenie słodkiego z kwaśnym, duże ilości aromatycznych przypraw, niezliczona liczba przepisów na przyrządzenie ryżu, a wszystko to pod wyraźnym wpływem wielu kuchni, w tym egipskiej, bliskowschodniej i chińskiej.
Odrobina orientu we własnym domu
Nic dziwnego, że każdy, kto zakosztował orientalnych specjałów, próbuje odtworzyć te wrażenia w zaciszu własnego mieszkania lub domu. Zdobycie przepisów nie jest trudne, bogate opracowania można znaleźć zarówno w postaci tradycyjnych książek kulinarnych, jak i szperając w zasobach internetu. Nieco więcej problemów przysparza zdobycie odpowiednich składników i przypraw. Wprawdzie rosnąca popularność potraw azjatyckich zaowocowała poprawą dostępności i obecnie część ingrediencji możemy znaleźć nawet w supermarketach, jednak jakość i oryginalność tych produktów często pozostawia wiele do życzenia. A przecież podstawą każdego sukcesu kulinarnego jest użycie produktów w jak najlepszym gatunku.
Teoretycznie w nieco lepszej sytuacji są mieszkańcy dużych ośrodków miejskich. Tam nieco łatwiej jest znaleźć specjalistyczne sklepy oferujące importowane specjały. Nie każdy jednak ma dostęp do takich placówek, nie każdy też ma czas i ochotę na przedzieranie się przez miasto w celu zakupu jednej, brakującej przyprawy. Z pomocą przychodzą Kuchnieorientu.pl. Nie jest to zwykły sklep internetowy, lecz skarbnica smaków i aromatów starannie wyselekcjonowanych przez doświadczonych miłośników egzotycznej kuchni. To właśnie wiedza i zamiłowanie pracującego tu zespołu sprawia, że klienci mogą liczyć nie tylko na szeroki wybór produktów, ale też porady i cenną wiedzę przydatną podczas kuchennych wypraw na odległe lądy.