Jesień przywodzi na myśl spadające liście, ale to również początek sezonu dyniowego! Ta wyjątkowa roślina jednoroczna, która jest jednym z najpopularniejszych symboli Halloween, w Polsce jednak kojarzy się przede wszystkim z rozgrzewającą zupą krem idealną na jesienne wieczory, jak również z pestkami, które są skarbnicą właściwości odżywczych, witamin i minerałów. Warto sięgnąć po wytwarzany z nich olej, który może stać się niezastąpionym suplementem diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Dlaczego i jak go wykorzystać w kuchni? Sprawdź!
Olej z dyni – jak smakuje i czym się wyróżnia?
Wysokiej klasy olej z dyni to produkt, który warto mieć w swojej kuchni. Jego właściwości prozdrowotne w duecie z wyjątkowymi walorami smakowymi sprawiają, że znakomicie sprawdza się jako dodatek do wielu zup, sałatek, a także koktajli mocy. Jego popularność szczególnie wzrasta w okresie jesienno-zimowym z uwagi na jego aromat, który idealnie współgra z warzywami sezonowymi.
Jeśli jeszcze nigdy nie miałeś okazji spróbować oleju z pestek dyni, to warto to jak najszybciej zmienić. Przypadnie Ci do gustu zwłaszcza, jeśli jesteś koneserem orzechowych nut smakowych. Te świetnie pasują do wielu posiłków – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie możesz także przejść obojętnie obok atrakcyjnego zapachu, który jednak nie jest zbyt intensywny.
Ponadto nie zdziw się, jeśli po wylaniu oleju z ciemnej buteleczki dostrzeżesz płyn o zielonkawym zabarwieniu w towarzystwie złocistych refleksów. To jedna z cech charakterystycznych oleju pozyskiwanego z pestek dyni. Nie dość, że jest wyrazisty, to w dodatku pozwala podkręcić formę podania wielu potraw. Doceń także jego aksamitną i gęstą konsystencję.
Jak wybrać ten najlepszy? Kieruj się przede wszystkim składem. Powinien być w 100% naturalny, pozbawiony sztucznych barwników, ulepszaczy smaku czy konserwantów. Stawiaj na oleje z pestek dyni tłoczone na zimno, dzięki czemu podczas procesu produkcji nie traci on swoich cennych właściwości prozdrowotnych. Ponadto dobrym znakiem jest również brak rafinacji, czyli oczyszczania oleju.
Nie bez znaczenia jest także metoda produkcji. W małych olejarniach dochodzi do starannej selekcji nasion, które nie mogą być ani przesuszone, ani zbyt wilgotne. Ponadto kluczem do sukcesu jest wytłaczanie ich w całości – bez wcześniejszego łuskania czy rozdrabniania. Bardzo istotne jest także utrzymanie niskiej temperatury tłoczenia.
Olej z pestek z dyni – dlaczego warto go stosować?
Właściwości oleju z pestek dyni sprawiają, że aż żal nie skorzystać z jego prozdrowotnego potencjału. Co ciekawe, jest obecny w medycynie naturalnej od pokoleń – jako remedium na wiele chorób, jak również środek profilaktyczny. W wysokiej klasy oleju z dyni znajdziesz mnóstwo cennych substancji odżywczych, jak również mikro- i makroelementów.
W praktyce mowa o szerokim wachlarzu witamin:
- A – pozytywnie wpływa na narząd wzroku i kondycję skóry,
- B – działają zbawiennie na układ nerwowy,
- C – wzmacnia odporność i jest silnym przeciwutleniaczem,
- D – wspomaga proces mineralizacji kości, wspiera układ odpornościowy,
- E – zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.
Ponadto możesz również liczyć na obecność w jego składzie kwasu linolowego, który jest cennym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego i pomaga w utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego. Do tego dochodzi również kwas oleinowy, który również działa zbawiennie na pracę serca, a przy tym przyczynia się do obniżenia poziomu “złego cholesterolu” we krwi. Od tego już krótka droga do profilaktyki wielu poważnych schorzeń, w tym m.in. miażdżycy.
Olej z pestek dyni to także cenne źródło minerałów. Zielonkawo-złocisty płyn kryje w sobie m.in. potas, który odpowiada za regulowanie pracy serce, ciśnienia tętniczego, jak również mięśni. Możesz także liczyć na cynk, który znakomicie działa na skórę, wspierając procesy jej regeneracji i gojenia się ran. Ponadto ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Selen z kolei to przeciwutleniacz, który oprócz tego wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Postaw na olej z dyni, jeśli chcesz ograniczyć wchłanianie cholesterolu z pożywienia. Jego właściwości w tym zakresie to w dużej mierze zasługa fitosteroli. Skwalen natomiast działa z korzyścią dla stanu skóry, a cytrulina poprawia krążenie i przyspiesza regenerację tkanki mięśniowej. Nie można także zapomnieć o kukurbitynie, która zalecana jest szczególnie panom z uwagi na jej właściwości wspierające zdrowie prostaty. Ponadto działa przeciwpasożytniczo.
Sięgnij po olej z pestek dyni z myślą o poprawie kondycji włosów. Możesz go stosować zarówno doustnie, jak i nakładać go na kosmyki. Dzięki temu Twoja fryzura nabierze zdrowego wyglądu i blasku. Oprócz tego cebulki włosów zostaną wzmocnione.
Naturalny olej z pestek dyni – jak wykorzystać go w kuchni?
Olej z dyni stosuj tylko i wyłącznie na zimno. Nie możesz go podgrzewać – w przeciwnym razie straci swoje cenne właściwości. Możesz jednak dodawać go do ciepłych potraw – już po wyłączeniu palników i wstępnym ostygnięciu.
To znakomity dodatek do sałatek, zwłaszcza w towarzystwie kremu balsamicznego, soku z cytryny i odrobiny soli. Skrop nim także dania makaronowe, jak również wlej odrobinę do zupy kremu – w tym m.in. z dyni, batatów czy cukinii.