szybkowar

W dzisiejszych czasach, kiedy mamy coraz więcej obowiązków i ciągle gdzieś pędzimy, nie można zapominać, jak ważna jest zdrowa i dobrze zbilansowana dieta. Nie każdy lubi spędzać w kuchni długie godziny, by przygotować obiad czy kolację. Na szczęście mamy do wyboru sporo innowacyjnych urządzeń, dzięki którym zaoszczędzimy czas i spędzimy go z rodziną czy chociażby na realizowaniu hobby. Jednym z takich urządzeń jest szybkowar.

Czym jest szybkowar?

Jest to wielofunkcyjny garnek, który zdecydowanie usprawnia prace w kuchni. Z pozoru przypomina większość dostępnych na rynku, ale gotowanie za jego pośrednictwem przebiega pod wysokim ciśnieniem i w temperaturze nawet do 130 stopni. Posiada szczelną przykrywkę, dzięki której w wyniku podgrzania wody, nagromadzenia ciepła i wzrostu temperatury, potrawy gotują się dużo szybciej, a my zaoszczędzamy czas i pieniądze. Można powiedzieć, że jedzenie przygotowuje się samo, nie przypala i nie wymaga takich ilości tłuszczu jak normalnie.

Jak gotować w szybkowarze?

Nie trzeba posiadać wyjątkowych umiejętności kulinarnych, aby gotować w szybkowarze. Jest on stworzony, aby nam tę czynność ułatwić. Wystarczy wybrać danie, które chcemy przyrządzić, włożyć wszystkie składniki i wlać do garnka wodę. Optymalna jej ilość to 2/3 naczynia, tak by nic nie wystawało ponad jej poziom. Później postawić szybkowar na kuchence i to wszystko!

Zanim zaczniemy

Szybkowar to bezpieczne urządzenie, w którym przed rozszczelnieniem całej struktury, chroni zawór bezpieczeństwa, umieszczony w pokrywie. Jeśli ciśnienie gwałtownie wzrośnie, nadmiar pary zostanie wypuszczony. Przed i po gotowaniu, należy upewnić się, czy wszystkie zawory są drożne i ewentualnie je przeczyścić. Po zamknięciu garnka i włączeniu kuchenki musimy zaczekać, aż przez zawór wydobędzie się para. Usłyszymy wtedy charakterystyczny gwizd, podobny jak w czajnikach. To znak, że gotowanie się rozpoczęło.

Uwaga:

Nigdy nie otwieramy szybkowaru, zanim potrawa nie ugotuje się całkowicie, Nie zaglądamy do niego jak w przypadku zwykłych garnków, nie mieszamy, ani nie dodajemy nic w międzyczasie. Kiedy minie cykl, w jakim danie się przygotowuje, delikatnie uchylmy zawór, aby uleciała para wodna. Innym prostym trikiem jest umieszczenie garnka w zimnej wodzie, aż do wyrównania temperatur. Mamy wówczas pewność, że się nie poparzymy.

Co można przyrządzić w szybkowarze?

Tak naprawdę, możemy przyrządzić w nim praktycznie wszystko. Bardzo szybko, bo nawet w 5 minut, ugotujemy warzywa na sałatkę jarzynową, ziemniaki do obiadu, czy owoce na przetwory. Idealnie sprawdzi się w przypadku dań jednogarnkowych: gulaszu, gołąbków, bigosu, fasolki po bretońsku. Nie ma nic prostszego, niż wrzucić składniki i już po 15-20 minutach danie jest gotowe. Brzmi niesamowicie, prawda?

Mięsa z szybkowaru będą soczyste i rozpływające się w ustach, a aromatyczne sosy na ich bazie urozmaicą każdą potrawę. W tym przypadku przydatne są automatyczne tryby, zawierające odpowiedni czas gotowania dla poszczególnych mięs i dzięki temu nie „przeciągniemy”ich.

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu, a nasze babcie zaczynały jego gotowanie już o 5 rano, bo wymagał sporo czasu. W szybkowarze przygotujemy go dużo szybciej, a smak będzie równie wyjątkowy. To właśnie dania czasochłonne docenimy najbardziej, mając w kuchni szybkowar.

Zalety:

  • oszczędność czasu gotowania, nawet do 70%;
  • oszczędność pieniędzy, bo szybsze gotowanie to mniejsze zużycie gazu lub prądu;
  • dania z szybkowaru są pyszne, aromatyczne i pełne witamin, ponieważ cały smak zamyka się w jego wnętrzu;
  • gotować w nim można nawet zamrożone mięsa i warzywa, bez konieczności ich wcześniejszego rozmrażania;
  • duży komfort gotowania – unikniemy bałaganu na blacie kuchennym i przesiąknięcia całej kuchni zapachami,

Lista produktów zakazanych:

Istnieje niewielka lista produktów, których nie zaleca się przyrządzać w szybkowarze. Ze względu na niewielką strukturę mogą zatkać zawory garnka, zablokować odprowadzanie pary i uszkodzić go. Są to wszelkiego rodzaju kasze: manna, gryczana, jęczmienna, a także płatki owsiane.

Jak wybrać odpowiedni szybkowar?

Przede wszystkim należy dopasować go do rodzaju kuchenki. W sklepie internetowym Recucina znajdziemy profesjonalne szybkowary, które przydadzą się w każdym domu. Szeroki asortyment oryginalnych produktów sprawi, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Warto już dzisiaj wygodnie zrobić zakupy dla siebie lub obdarować bliskich.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here