Dzisiejsze czasy absolutnie nie są sprzyjają temu, aby prowadzić zdrowy, regularny tryb życia. Nadmiar obowiązków, stres, czy też brak czasu sprawiają, że żyje się w ciągłym biegu. Odżywianie się produktami, które to zawierają tak zwane puste kalorie oraz są słabe jakościowo, bardzo negatywnie wpływają na cały organizm oraz na jego funkcjonowanie. Dlatego też bardzo często pojawiają się takie choroby jak choroby układu krążenia, cukrzyca, czy insulinoodporność.
Warto na początek zapoznać się ze znaczeniem słowa insulinoodporność. W ten sposób określa się dysfunkcję tkanek, które to w nieprawidłowy sposób reagują na insulinę. Innymi słowy jest to po prostu upośledzenie działania insuliny. Przy początkowym stopniu choroby, komórki trzustki jeszcze nie są uszkodzone i skutecznie radzą sobie z glukozą. Jednak gdy tkanki obwodowe są już oporne na działanie insuliny, to wówczas krążąca w organizmie glukoza nie jest obniżana, tak jak ma to miejsce przy prawidłowej pracy organizmu. W efekcie poziom glukozy we krwi staje się coraz wyższy, a trzustka dalej produkuje zwiększone ilości insuliny. Jest to bardzo poważne schorzenie, którego nie można pod żadnym pozorem bagatelizować.
Czy dieta może skutecznie uwrażliwić tkanki na insulinę?
W przypadku kiedy mamy do czynienia z insulinioodpornością konieczne jest uwrażliwienie tkanek na insulinę. Jednak nie tylko leczenie farmakologiczne może być skutecznym rozwiązaniem. W przypadku, kiedy mowa o insulinoodporności wśród osób otyłych, konieczne jest zmniejszenie masy ciała oraz utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość oraz częstotliwość przyjmowanych posiłków. Konieczne jest także dozowanie odpowiedniej dawki aktywności fizycznej. Ważną kwestią jest zmniejszenie ilości węglowodanów oraz cukrów prostych w diecie osoby, która zmaga się z insulinoodpornością. Nie można jednak zapominać o odpowiedniej podaży tłuszczów oraz błonnika w diecie chorego.
Głównym założeniem tej diety jest przede wszystkim zmniejszenie ilości dostarczanych węglowodanów. Dlatego też za wszelką cenę eliminuje się takie produkty, które to przyczyniają się do gwałtownego, szybkiego oraz niekontrolowanego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dlatego też zaleca się całkowite wykluczenie produktów takich, jak przetworzona żywność, czy słodzone napoje, owoce, słodycze, soki, a także mąkę pszenną.
W przypadku diety przy insulinoodporności kierujemy się nie koniecznie kalorycznością, ale przed wszystkim indeksem glikemicznym danego produktu. Zaleca się spożywanie produktów o jak najniższym indeksie glikemicznym. Bardzo ważną kwestią, której należy przestrzegać przy tej diecie jest to, aby pod żadnym pozorem nie spożywać posiłków, które składają się tylko i wyłącznie z węglowodanów. Ważne jest to, aby posiłki zawierały też białko, tłuszcz oraz błonnik pokarmowy, co sprawia, iż indeks glikemiczny takiego posiłku się zmniejsza.
Warto także zwrócić uwagę na inne zalecane przyprawy, które wywierają pozytywny wpływ podczas uwrażliwiania komórek na insulinę. Korzystne będzie zatem spożywanie takich produktów, jak: spirulina, zielona herbata, ryby morskie oraz kwasy omega 3.
Problem jakim są tkanki oporne na insulinę może dotknąć każdego. Jednak przy tym schorzeniu bardzo ważny jest prowadzony tryb życia. Wdrożenie odpowiedniego oraz prawidłowego sposobu odżywiania oraz aktywności fizycznej wykazuje bardzo pozytywne działanie. Warto oczywiście być aktywnym oraz unikać stresu, a także dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i pierwiastków.
Więcej o zdrowiu na http://www.med-online.pl/