Istnieje wiele powodów, dla których warto schudnąć. Jeśli pacjent był znacznie nadwagą lub miał otyłość przez długi czas, może być obawą, co może zwiększyć masę ciała. Otyłość zwiększa ryzyko wielu problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy, bezalkoholowej choroby wątroby, choroby pęcherzyka żółciowego i niektórych rodzajów raka. Jeśli ostatnio zdobyłeś trochę wagi, możesz chcieć stracić trochę na wadze, aby dopasować się do starych jeansów. Niezależnie od powodu, dla którego chcesz stracić na wadze, istnieją ważne strategie, o których warto wiedzieć.

Wybierz chude białka zamiast tłuszczowych. Białko jest ważne dla funkcji organów i budowania mięśni. Wybieraj chude kawałki wołowiny lub ekstra chudego mięsa wołowego, gdy jesz czerwone mięso. Przed gotowaniem usuń skórę z kurczaka.

Pomiń tłuste mięso, takie jak bologna i salami. Wybieraj chudego indyka lub pieczoną wołowinę jako zamiennik.

Wegetarianie mogą otrzymać dużo białka z soi, orzechów, fasoli i nasion. Soczewica, rośliny strączkowe i fasola są doskonałymi źródłami błonnika i białka.

Jeść niskotłuszczowe nabiału na źródło białka, w tym sery o niskiej zawartości tłuszczu i jogurt beztłuszczowy.

PasazMamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here