Dieta rozdzielna przyspiesza procesy przemiany materii, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i przyspiesza utratę masy ciała. Dieta niełączenia zakłada podział produktów na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Główną zasadą diety jest niełączenie w ramach jednego posiłku produktów węglowodanowych i białkowych.
Zasady diety rozdzielnej
Dieta rozdzielna określana również dietą niełączenia została opracowana przez amerykańskiego doktora Williama Haya. Według doktora Haya węglowodany oraz białka pochodzące z żywności trawione są przez różne enzymy, dlatego też przy łączeniu ich w ramach jednego posiłku dochodzi do nadmiernego obciążenia układu trawiennego, co może przyczyniać się do powstawania wielu chorób, np. otyłości. Doktor Hay podzielił produkty na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Najważniejszą zasadą diety jest komponowanie posiłków w taki sposób, by w ramach jednej potrawy nie pojawiały się zarówno węglowodany jak i białka. Natomiast produkty neutralne można łączyć ze wszystkimi innymi. W dziennym jadłospisie diety rozdzielnej powinno się znajdować 5 posiłków, a pomiędzy posiłkami należy zachować 4 – godzinną przerwę. Trzeba również dużo pić, przynajmniej 2 litry, najlepiej niegazowanej wody mineralnej bądź ziołowych herbat.
Grupy produktów
W diecie niełączenia produkty dzieli się na trzy grupy:
• węglowodanowe, czyli pieczywo, makarony, ryż, kasze, ziemniaki, owoce;
• białkowe, czyli mięso, ryby, owoce morza, niepasteryzowane mleko, sery, jaja, warzywa strączkowe;
• neutralne, takie jak masło, śmietana, kefir, maślanka, tłuszcze roślinne, warzywa, kiełki zbóż, grzyby, orzechy.
Produktami zakazanymi w diecie rozdzielnej są: żywność wysoko przetworzona, czerwone mięso, surowe mięso, potrawy ostro przyprawione, potrawy smażone, białe pieczywo, słodycze, mocna herbata, kawa, słodkie napoje gazowane oraz napoje alkoholowe. Należy również ograniczać do minimum spożywanie soli i cukru.
Efekty oraz korzyści dla zdrowia
Zaletą diety rozdzielnej jest przyspieszenie procesów przemiany materii, co wspomaga odchudzania i przyczynia się do szybszej utraty masy ciała. Ponadto dieta ta wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, ma działanie detoksykujące. Korzystnie wpływa na pracę układu krążenia oraz nerek. Łagodzi również stany napięcia nerwowego.