Obiad wielkanocny

Wielkanoc to wyjątkowy czas, który spędzamy z rodziną w radosnej atmosferze. Nieodłącznym elementem świąt są oczywiście pyszne tradycyjne dania, na które wielu z nas niecierpliwie czeka. Co przygotować na obiad dla całej rodziny?

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Na tradycyjne obiady wielkanocne wbrew pozorom nie trzeba poświęcać dużo czasu. Jednym z łatwych w przygotowaniu dań jest żurek wiejski z białą kiełbasą. Można stworzyć go na gotowej bazie – Żurek Nasza Specjalność WINIARY jest wyrazisty w smaku i niezwykle aromatyczny. Do zupy wystarczy dodać podsmażony boczek, cebulę, plasterki kiełbasy i ugotowane ziemniaki. Aby efekt był jeszcze bardzie spektakularny, można podać żurek gościom w małych wydrążonych chlebkach.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Większość z nas przygotowuje kaczkę tylko od święta, dlatego warto sprawić, aby tego dnia wyszła wyśmienita! Bardzo ważna jest marynata, która doda aromatu duszonym udkom. Można stworzyć ją z soli, tymianku i listków laurowych. Aby mięso było soczyste, zalewamy je olejem sojowym i dusimy do miękkości na małym ogniu. Z czym podawać kaczkę? Idealny będzie Sos pieczeniowy ciemny WINIARY.

Schab po warszawsku

Schab to bardzo popularne mięso, które często gości na polskich stołach. W te Święta warto podać mięso w innym wydaniu, ponieważ dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Należy zaopatrzyć się w schab pieczony bez kości, pokroić na grube plastry i włożyć farsz. Na zimno można podawać z farszem chrzanowo-maślanym, a na ciepło na przykład ze smażonymi pieczarkami.

Barszcz biały z chrzanem

Dania na Wielkanoc można nieco urozmaicać. Do tradycyjnego barszczu białego warto dodać nutki pikantnego smaku. Chrzan idealnie się do tego nadaje. Zupę gotujemy tak jak zwykle np. na bazie Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY, a po przygotowaniu dodajemy chrzan, śmietankę i dekorujemy natką pietruszki.

Gęś confit – ciekawa alternatywa dla gęsi pieczonej

Confit oznacza długotrwałe smażenie w głębokim tłuszczu, dzięki czemu mięso jest idealnie soczyste w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Gęś przygotowana w taki sposób jest pysznym i efektownym daniem obiadowym, które zachwyci gości. Tuszkę gęsią zalewa się olejem, przykrywa folią aluminiową i dusi do miękkości na bardzo małym ogniu. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy mięso na złoty kolor. Gęś confit świetnie komponuje się z sosami np. grzybowym lub z zielonym pieprzem.

Biała kiełbasa zapiekana w żurku

Biała kiełbasa to bardzo popularny składnik wielu dań, między innymi sałatek warzywnych i zup. W te święta warto inaczej niż do tej pory przygotować tradycyjny żurek. Kiełbasa nie będzie do niego dodatkiem, a głównym składnikiem. Danie przyrządza się niezwykle szybko. Wystarczy naciąć pęta kiełbasy, ułożyć w naczyniu żaroodpornym z podsmażoną cebulą i pieczarkami, a całość zalać żurkiem. Pieczona kiełbasa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

To ostatnia, ale równie godna uwagi propozycja na świąteczny obiad. Tajemnicą wyśmienitego smaku karkówki jest odpowiednia marynata. Na początku smarujemy osuszone mięso musztardą francuską, solą i mieszanką przypraw – papryką słodką, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Marynatę możemy wzbogacić o Sos pieczeniowy ciemny WINIARY. Upieczoną karkówkę można pokroić w plastry i podawać z sosem pieczeniowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here