Jaka odmiana śliwy jest najlepsza

Wybierając drzewa owocowe do ogrodu często mamy dylemat jaką odmianę czy odmiany posadzić aby cieszyć się wspaniałym smakiem i zdrowymi owocami. Bardzo popularna jest węgierka, ale to nie jedyna śliwa warta naszej uwagi.

Wymagania śliw

Zanim przejdziemy do omawiania poszczególnych, wartych naszej uwagi odmian przyjrzyjmy się wymaganiom śliw. Ten rodzaj drzew owocowych znany jest od wieków. Bardzo bliską kuzynką naszej śliwy domowej jest śliwa tarnina będąca stałym elementem flory polskiej. Roślina ta preferuje gleby przepuszczalne, lekkie a zarazem dobrze nawodnione. Najbardziej popularną w naszym kraju odmianą jest śliwa węgierka.

Gleba oraz klimat

Śliwa posadzona na podłożu z dużym udziałem piasku oraz dodatkiem gliny o pH lekko kwaśnym bądź obojętnym, będzie rodzić smaczne owoce, pod warunkiem, że zapewnimy jej odpowiednie nawadnianie. Te drzewa dobrze rosną tam gdzie mają dużo wody, zwłaszcza śliwa węgierka doceni takie miejsce. Każda odmiana lubi mieć miejsce ciepłe i słoneczne osłonięte od wiatru. Unikajmy sadzenia roślin w miejscach zalegania mgły, są bardziej narażone na choroby.

Śliwka węgierka do kupienia na https://www.podkarpackiesady.pl/sliwy/191-sliwa-wegierka-zwykla.html.

Pielęgnacja

Po wejściu w owocowanie warto zasilać śliwy nawozami na wiosnę. Końcem lata można nawozić je potasem i fosforem. Odmiany śliwy tworzą różne typy koron, węgierkę najlepiej ciąć w formie kotłowej. Zawsze należy zbierać spady oraz liście i utylizować je, aby ograniczyć występowanie szkodników. W pobliżu śliw warto posadzić wiśnię ptasią aby ptaki się w niej gnieździły. Wyłapują one duże ilości szkodników roślin uprawnych w czasie gniazdowania.

śliwa

Jakie wybrać odmiany śliw

Smak owoców w dużej mierze zależy od gleby w jakiej rosną oraz dostępności wody, aczkolwiek duże znaczenie ma też odmiana. Niektóre śliwy lepiej nadają się na przetwory niż inne. Zwłaszcza popularna węgierka jest chętnie używana na przetwory – powidła. Dobrą odmianą jest też śliwa renkloda o smacznych owocach deserowych.

Węgierka

Odmiana śliwy domowej węgierka zwykła prawdopodobnie pochodzi z rejonów Azji Mniejszej, przyszła na nasze tereny kilka wieków temu. Jej odporność oraz niezawodność owocowania sprawiła, że sadzono ją w całym kraju. Jej głównym przeznaczeniem jest przetwórstwo, zwłaszcza popularne są powidła śliwkowe bez dodatku cukru. Śliwka węgierka przydatna jest tez do suszenia oraz wędzenia. Powstało dużo odmian miejscowych tej śliwy, niektóre z nich są wybitnie dobre jak chociażby węgierka Dąbrowicka. Znana jest na przykład odmiana o białych owocach, popularna w dwudziestoleciu międzywojennym.

Śliwa mirabelka

W naszym kraju jest to często spotykana śliwa w zadrzewieniech śródpolnych. Natomiast w Niemczech jest to chętnie spożywany owoc. Może i u nas warto by ją spopularyzować? Jej owoce mają małe rozmiary, za to gęsto się zawiązują na drzewie. Uprawne odmiany mirabelki mają smaczne owoce. Przydatne zarówno do jedzenia na surowo jak i na przetwory.

Śliwa renkloda

Wartościową odmianą, polecaną zwłaszcza w amatorskiej uprawie jest śliwa renkloda. Duże owoce oraz wybitny smak sprawiają, że jest to chętnie od lat sadzona śliwa. Nadaje się do jedzenia na surowo, a także do przetworów, zwłaszcza kompotów czy owoców w syropie. Śliwki w zależności od typu mogą mieć kolor skórki żółty albo czerwonawy. Samo drzewo rośnie dość rozłożyście i zajmuje całkiem sporo miejsca jak na śliwę.

Śliwa brzoskwiniowa

Znana także pod nazwą jerozolimka – śliwa brzoskwiniowa ma duże owoce o kształcie przypominającym do złudzenia brzoskwinie. Skórka ma kolor czerwono-fioletowy, lekko szorstka i grubsza niż u węgierki. Miąższ jest smaczny, słodki z lekko kwaśną nutą, soczysty i jędrny. Plon owoców zwiększa się z wiekiem. Owoce dojrzewają jako jedne z pierwszych w sezonie bo już na początku sierpnia. Jest to odmiana stara z prawdopodobnie XVIII wieku. Nadaje się zarówno do jedzenia od razu jak i do przetworów, ciast.

Śliwa Królowa Wiktoria

Również stara odmiana śliwy jednak smak jej owoców doceniany jest cały czas. Dojrzewa na przełomie sierpnia i września. Owoce ma dość duże lekko podłużne o skórce pomarańczowej z czerwonym rumieńcem. Smaczne, słodkie z miąższem nie zawsze odchodzącym od pestki. Owocuje co roku, przy nadmiernej liczbie zawiązków warto je przerzedzać. Są to śliwki idealne do jedzenia na bieżąco oraz przetworów, suszenia. Nie przechowują się zbyt dobrze. Drzewo rzadko zapada na choroby, także nie wymaga oprysków.

Dużo odmian śliw znajdziemy w sklepie internetowym https://www.podkarpackiesady.pl/19-sliwy.

Wymienione śliwy to przykład bardzo bogatego zbioru odmian tych owoców. W wyniku wielowiekowych wręcz hodowli uzyskane odmiany są odporne na niekorzystne warunki w naszym klimacie. Charakteryzują się dużą odpornością na choroby, a przy tym rodzą smaczne owoce, przydatne do jedzenia na surowo oraz do przetworów i pieczenia. W amatorskiej uprawie warto postawić właśnie na stare, sprawdzone odmiany śliw.

Źródła:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here