Deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni. Używamy ich praktycznie codziennie. Ciężko sobie bez niej wyobrazić gotowanie. Jednak aby właściwie i długo nam służyła trzeba dbać o deskę do krojenia we właściwy sposób. Jest to szczególnie istotne o tyle, że na desce do krojenia gromadzą się niebezpieczne dla zdrowia bakterie. Jeśli niewłaściwie zadbamy o deskę możemy się nieprzyjemnie pochorować.

Na rynku mamy dostępne różnego rodzaju deski, począwszy od drewnianych, po szklane, plastikowe i marmurowe. Każda z nich ma swoje wady i zalety. Nie mniej największą popularnością cieszą się deski drewniane. Wymagają one szczególnej pielęgnacji. Niestety mają to do siebie, że łatwo wchłaniają wszelkiego rodzaju zapachy, mało tego łatwo ulegają odbarwieniom np. od buraczków. Z kolei ich wielkim atutem jest fakt, że bakterie namnażają się tylko w miejscu, w którym leżał produkt, a nie jak w przypadku pozostałych desek na całej powierzchni. Trzeba też wspomnieć, że deski drewniane najmniej ze wszystkich tępią noże.

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia

Drewniana deska wymaga właściwego czyszczenia i dbania. Jak ją czyścić :

  • standardowo po każdym użyciu przecieramy ją ściereczką z płynem do naczyń i opłukujemy pod wodą

  • jeśli nasiąknęła mocno zapachami to czyścimy ją przy pomocy przekrojonej na pół cytryny, sok neutralizuje wszystkie zapachy

  • dla lepszego efektu czyszczącego możesz ją posypać solą lub sodą oczyszczoną i dopiero wtedy wyczyścić przy użyciu cytryny, taki zestaw doskonale czyści deskę drewnianą

  • po intensywnym czyszczeniu deskę dobrze jest naolejować używając oleju z oliwek czy oleju lnianego, taki olej doskonale zabezpieczy powierzchnię deski

  • gdy na desce było krojone surowe mięso lub ryby to po użyciu każdorazowo trzeba deskę spłukać wrzątkiem by usunąć wszelkie bakterie

  • jeśli deska jest bardzo zniszczona możesz ją przeszlifować papierem ściernym, a następnie zaolejować

  • umytej deski nigdy nie chowamy bezpośrednio do szafki, wilgoć z deski musi wpierw wyparować, inaczej deska może się wykrzywić

  • raz na tydzień lub dwa zdezynfekuje deskę przy pomocy octu

Czego nie robić z drewnianą deską do krojenia :

  • nie wolno myć jej w zmywarkach bo nasiąknie wodą i się wykrzywi

  • z tego samego powodu nie moczymy jej w zlewie z wodą, a jedynie opłukujemy

  • nie czyścimy jej przy pomocy środków chemicznych typu mleczka czyszczące bo drobiny chemii dostają się do szczelin deski i zanieczyszczają później położone na desce jedzenie

  • mocno zużytą deskę np. popękaną należy wyrzucić

Dla zwiększenia higieny i bezpieczeństwa użytkowników dobrze jest mieć w kuchni kilka desek drewnianych i używać ich oddzielnie do różnych produktów spożywczych. Osobna deska do mięsa, osobna do warzyw, inna do sera czy chleba. Taki podział pozwala na mniejsze nagromadzanie się niebezpiecznych bakterii. Dbaj odpowiednio o drewnianą deskę do krojenia, a posłuży Ci naprawdę długo. Dzięki odpowiedniemu myciu zawsze będzie należycie czysta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here