Filtrowana czy z butelki? Dlaczego warto zainwestować w filtry?

Plastikowe butelki z wodą wciąż są naszą codziennością. Czy jest szansa na to, aby zredukować popyt na wodę butelkowaną? Ze wszech miar byłoby to pożądane – po pierwsze doskonale wiemy, że plastikowe opakowania nie są obojętne ani dla zdrowia, ani dla środowiska, po drugie – korzystanie z wysokiej jakości wody, jaką możemy uzyskać dzięki procesowi filtrowania, jest również opłacalne dla domowego budżetu.

Filtracja wody w domu

Wszyscy chcemy, aby woda, jaką używamy w domu, szczególnie ta, na bazie której przygotowujemy posiłki i napoje, była jak najwyższej jakości. W tym celu często nabywamy wodę w dużych, plastikowych opakowaniach. Specjaliści nie są przekonani co do tego, czy jest to racjonalne.

Nie słychać natomiast głosów sceptycyzmu co do innego rozwiązania – filtrowania wody. Dzięki prostym, wydajnym i skutecznym urządzeniom, jakimi są filtry do wody, możemy w każdym domu czy firmie pozyskać wodę najwyższej jakości, odpowiednio oczyszczoną, zmiękczoną i dodatkowo wzbogaconą o cenne minerały.

Perspektywa jest atrakcyjna – filtrację wody warto zarekomendować również z tego powodu, że proces ten, dzięki szerokiej gamie dostępnych na rynku filtrów (zwanych również wkładami), jest tani i opłacalny.

Najpopularniejsze modele filtrów do wody są kompatybilne z dzbankami wiodących firm. Warto zwrócić uwagę m.in. na filtry firm: Dafi, Brita, Zelmer, Laica, Filter Logic czy Aquaphor. 

Czysta, zdrowa i opłacalna – woda filtrowana

Najlepsze modele filtrów wyróżniają się ponadstandardową efektywnością, co oznacza, że jeden wkład wystarcza na przefiltrowanie wielu litrów wody w ciągu danej jednostki czasowej (np. 30 dni). Prosty rachunek matematyczny wskaże nam, czy filtracja jest opłacalna (porównując uzyskaną dzięki niej ilość oczyszczonej wody ze średnią liczbą butelek, którą w tym czasie nabywamy).

Opłacalność dotyczy jednak również innych kwestii. Dzięki możliwości uzyskania wody odpowiednio oczyszczonej i zmiękczonej dbamy jednocześnie o stan techniczny urządzeń, które mają styczność z filtrem. Czajniki, dzbanki, ekspresy do kawy, i inne urządzenia, które nie muszą być odkamieniane, wykazują się o wiele większą żywotnością i bezawaryjnością.

Przefiltrowana woda jest czysta, pozbawiona szkodliwych mikroelementów i substancji, które pozostają po różnych procesach uzdatniania (zazwyczaj związanych z chlorowaniem). W związku z tym jest też smaczniejsza, co jest szczególnie istotne w przypadku wody dostosowanej do celów spożywczych. 

W zależności od tego, jakich efektów filtrowania oczekujemy, możemy wybrać filtry w wersji standardowej lub filtry specjalistyczne, dzięki którym otrzymamy nie tylko oczyszczoną, ale również zmiękczoną i wzbogaconą wodę. 

Coraz większą popularnością cieszą się takie właśnie filtry, które wzbogacają wodę np. o wyjątkowo cenny w codziennej diecie magnez. Na uwagę zasługują także modele Ph+, które podwyższają Ph wody i gwarantują dodatkowe oczyszczenie wody z chloru oraz jego pochodnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here